گزارش تفصیلی بازدید دکتر حناچی از کتابخانه مجلس شورای اسلامی؛
[1397/09/05]
سرپرست شهرداری تهران از همکاری در چاپ اسناد کتابخانه مجلس در آینده نزدیک خبر داد
تهیه گزارش: مرضیه راغبیان
به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل کتابخانه مجلس، آقای دکتر پیروز حناچی، سرپرست شهرداری تهران، روز شنبه مورخ 97/9/3 از کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، بازدید کردند.
آقای حناچی در ادامه بازدیدهای خود از منطقه 12 تهران، ساعت 16 روز شنبه سوم آذرماه، از کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، به عنوان یکی از گنجینههای فرهنگی کشور، دیدن کرد. سرپرست شهرداری تهران در این بازدید با استقبال جمعی از معاونان و مدیران کتابخانه مجلس از جمله آقایان حجهالاسلام احمدی ابهری؛ معاون پژوهشی کتابخانه، حمید ملکیان؛ معاون منابع و خدمات فنّی، سید مهدی قریشی؛ سرپرست روابط عمومی و امور بینالملل، علی ططری؛ مدیر مرکز اسناد؛ سید علیرضا طیرانی؛ سرپرست امور کتابخانهای و حسینعلی جعفریان، مدیر بخش آسیبشناسی و مرمّت، مواجه شد.
آقای حناچی و هیئت همراه، پس از استقبال، از بخش خطی کتابخانه مجلس بازدید کردند. در این بخش آقای محمود نظری؛ کارشناس مسئول بخش خطی کتابخانه، توضیحاتی را درباره این بخش ارائه و ذکر کرد: در بخش خطی کتابخانه مجلس، بیش از 27 هزار مجلّد نسخه خطی در موضوعات مختلف از جمله کلام، فقه، فلسفه، طب، ادبیات عرب، ادبیات فارسی و... به زبانهای فارسی، عربی، ترکی، کردی و ... نگهداری میشود. تقریباً تمامی این نسخ از چند سال قبل اسکن و فهرست شده و در وبسایت کتابخانه مجلس (به آدرس www.ical.ir) بارگزاری شده است. متقاضیان در مراجعه حضوری نیز میتوانند طبق مقرّرات و ضوابط فعلی کتابخانه مجلس، از این منابع استفاده کنند.
آقای نظری در ادامه توضیحات خود افزود: بخش خطی کتابخانه مجلس، نمایشگاههای موضوعی و مناسبتی را برگزار میکند و در ایام و مناسبات مختلف سال، نسخ خطی مرتبط با آن مناسبت را به نمایش میگذارد.
آقای حناچی در مورد شرایط نگهداری نسخ پرسید و آقای نظری توضیح داد که تلاش میکنیم بهترین شرایط ممکن را با امکانات موجود، فراهم کنیم؛ البته تلاش شده در ساختمان جدیدی که در دست احداث است، بهترین شرایط استاندارد، فراهم شود.
در انتهای بازدید از این بخش، آقای حناچی در دفتر یادبود بخش خطی، یادداشتی به یادگار گذاشت.
در ادامه این بازدید، سرپرست شهرداری تهران و هیئت همراه، از بخش آسیبشناسی و مرمّت کتابخانه مجلس دیدن کردند. آقای حسینعلی جعفریان، مدیر این بخش، در رابطه با نحوه حفاظت و نگهداری آثار کتابخانهای اعم از کتابهای خطی و چاپهای سنگی و سربی، نقشهها و آثار موزهای و شیوه مرمّت این منابع، توضیحاتی را ارائه داد. همچنین چگونگی اولویتبندی در ترمیم آثار و وضعیت نگهداری منابع کتابخانهای را به اختصار بیان کرد. جعفریان نمونههایی از نسخههای خطی در حال مرمّت، یک تابلوی نقاشی، نقشه تاریخی و یک روزنامه در دست مرمّت را نیز به جناب حناچی و هیئت همراه نشان داد و توضیحاتش را تصویری کرد.
پس از این بخش، نوبت به بازدید از کتابخانه ایرانشناسی مجلس رسید. آقای حناچی که خود فارغالتحصیل دوره دکتری رشته معماری و شهرسازی است، از معماری زیبا و فاخر این کتابخانه ابراز شگفتی و خرسندی کرد و سراغ نقشههای قدیمی موجود در این کتابخانه را گرفت. خانم مرادی، مسئول کتابخانه ایرانشناسی، دو نقشه قدیمی شهر تهران را که یکی مربوط به سال 1270 ق. و دیگری سال 1308 ق. است، به ایشان نشان داد و در مورد منابع غنی مرتبط با حوزه معماری، توضیحاتی را ارائه داد.
خانم مرادی در مورد تاریخچه و سابقه کتابخانه ایرانشناسی نیز مطالبی را به اختصار بیان کرد و توضیح داد: این کتابخانه پس از تأسیس مجلس سنای سابق در سال 1328ش. توسط سید حسن تقیزاده به عنوان اولین رئیس مجلس سنا و با یاری مرحوم دکتر زریاب خویی (اولین مدیر کتابخانه مجلس سنا) تأسیس شد. هدف از تأسیس آن، ایجاد کتابخانهای تخصصی در موضوع ایرانشناسی و اسلامشناسی برای استفاده محققان خاص و ارشد جامعه بود. این کتابخانه در اوائل سال 1383، به عمارت زیبا و قدیمی مجلس شورای ملی سابق (کاخ بهارستان)، معروف به ساختمان مشروطه منتقل شد و در نهایت در تاریخ 24 آبان 1383، مصادف با روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار، طی مراسمی در ساختمان قدیمی کتابخانه مجلس شورای ملی سابق واقع در باغ بهارستان نزدیک به ساختمانهای مجلس شورای ملی سابق و ملیجک بازگشایی شد.
اینک کتابخانه ایرانشناسی (شماره 2) مجلس شورای اسلامی با داشتن صد هزار منبع اطلاعاتی در همین ساختمان، واقع در ضلع جنوب شرقی میدان بهارستان واقع شده و دارای مجموعهای نفیس از منابع تخصصی در زمینه اسلامشناسی، ایرانشناسی و شرقشناسی است. استفاده از آن نیز برای عموم محققان، پژوهشگران و دانشجویان، آزاد است.
دکتر علی ططری، مدیر مرکز اسناد کتابخانه مجلس که در بازدید از همه بخشها آقای دکتر حناچی را همراهی میکرد، در مورد مرکز اسناد کتابخانه مجلس نیز توضیحاتی را ارائه و گفت: مرکز اسناد کتابخانه مجلس، در آرشیوهای مختلف خود، اسناد، عکسها و نقشههای تاریخی ذیقیمتی را از پیشینة شهر تهران در اختیار دارد؛ از جمله این اسناد، گزارش بلدیه تهران به سال 1300 است که در آرشیو این مرکز نگهداری میشود.
سرپرست شهرداری تهران از پیشنهاد همکاری دکتر ططری در حوزه انتشار اسناد و نقشههای تاریخی این مرکز استقبال کرد و همکاری برای چاپ این اسناد گرانبها را در آینده نزدیک نوید داد.
آقای حناچی که همراه جمعی از اعضای شورای شهر تهران از جمله خانم الهام فخاری و آقای علی اعطا؛ جمعی از مدیران ارشد شهرداری تهران از جمله آقای دکتر سعادتی؛ شهردار منطقه 12 و آقای سوری؛ رئیس مرکز ارتباطات و بینالملل شهرداری تهران و نیز جمعی از کارمندان و همکاران خود در شهرداری تهران، به بازدید از کتابخانه مجلس آمده بودند، با استقبال مدیران و کارمندان کتابخانه مجلس، این مرکز را به قصد بازدید از موزه ملک ترک کردند.