معرفی کتاب
[1397/04/06]
دانشنامه حافظ و حافظ پژوهی (دوره چهار جلدی)
دانشنامه حافظ و حافظ پژوهی به سپرستی عبدالله جاسبی، سرویراستاری بهاءالدین خرمشاهی، انتشارات مؤسسه فرهنگی هنری نخلستان پارسی، 645 ص، چاپ اول 1397، شمارگان 2000 نسخه روانه بازار گردید.
برای ما پارسیزبانان، لطافت و ظرافت حافظ بسیار پیش از آن تصویری که از هویت خویش داشتهایم ادراک و فهم میشود. گویی این خصوصیات در ضمیر ناخودآگاه ما حک شده و در بستر زمان تا سقف اندیشهمان معنادار میشود. سرشت و حال ما از ابتدا با حافظ و دیوانش گره میخورد، بر سر سفره هفتسین کنار قرآن مینشیند. با آن تفأل میزنیم، پس از قرآن مرجع و مشاور لحظههای تصمیمگیری ما است که بر لبان عزیزانی جاری میشود و آهنگ جاودانه کلمات موزونش از آغازین روزهای عشقورزی مأمن و ماوای محبت است.
جلد اول کتاب دانشنامه حافظ و حافظ پژوهی از آ- ث است که در چهار جلد با بیش از 1800 مقاله در 650 صفحه تدوین شده. چهارده نفر از اعضای فرهنگستان زبان و ادب فارسی، بیش از 60 نفراز استادان دانشگاههای ایران و اکثر حافظپژوهان و ادبپژوهان معاصر در این طرح همکاری کردهاند. همچنین بیش از هفتصد حافظ پژوه و اثر حافظ پژوهانه «به لفظ اندک و معنی بسیار» معرفی شدهاند.
این اثر در یک تقسیمبندی بزرگ، حاوی دوگونه مقاله است:
- درون سوی شعر و شخصیت و ذهن و زبان شاعر
- برون سوی زندگی زندگی هنری و روزمره و اجتماعی حافظ مانند مدح گرایی و عکس آن، مدح گریزی حافظ
مقالات این دانشنامه به نحوی طراحی شده که اندازهای کارکرد شرح و تعلیقات را نیز دارد. چنانکه بیش از پنجاه عبارت یا بیت دشوار حافظ شرح شده یا همچنین دهها موضوع و مسئله بیسابقه ارائه شده است مانند پدیدههای نجومی و گل و گیاه و .....
جلد اول کتاب حاضر (آ-ث) با شماره بازیابی 582011، جلد دوم (ج-ژ) شماره 582012، جلد سوم (س-ق) شماره 582013 و جلد چهارم (ک-ی) با شماره بازیابی 582014 در کتابخانه مجلس موجود است.
مریم نوری، کارشناس روابط عمومی و امور بینالملل کتابخانه مجلس