تاریخ دیوانسالاری ایران
[1397/01/19]
بررسی سیر تحولات دیوانسالاری مغولها در ایران/ یزدان فرخی
دیوانسالاری ایرانی یکی از پژوهشهای مهم در حوزه تحقیقات تاریخی است. دیوانسالاران ایرانی به عنوان بخش فرهیخته و صاحب قلم از معدود گروههای حامی فرهنگ، علم و دانش محسوب میشدند. اثر حاضر به بررسی سیر تحولات و جریان بازسازی تشکیلات اداری مغولها در ایران میپردازد. دوره مغول از دورههای تاثیرگذار در تاریخ ایران محسوب میشود و از نظر برخی پژوهشگران تاثیرات آن در سدههای بعد نیز ماندگار بوده و تداوم یافته است.
کتاب حاضر توسط انتشارات امیرکبیر در سال 1396 چاپ و در پنج فصل ساماندهی شده است. در فصل نخست به طرح کلیات نظری و ادبیات تحقیق پرداخته و فصل دوم شامل پیش زمینههای دیوانی اواخر حکومت خوارزمشاهیان و عناصر مختلف آن اعم از الگوهای دیوانی اهل ختا و یاسای چنگیزخان است. فصل سوم شامل شش قسمت است که علاوه بر گزارش مختصری از زمینههای حکومت خوارزمشاهی، تاثیرات الگوهای دیوانی ختایی، و یاسای چنگیزخان، به شرح رویدادهای مهم دیوانی و عناصر ترکیب یافته تشکیلات حاکمان مغول توجه شده است. فصل چهارم تشکیلات دیوانی مغولها در ایران دوره ایلخانان از غازان خان تا ابوسعید بهادر است. آخرین فصل به نتیجهگیری و جمعبندی مباحث اختصاص یافته است.
کتاب دارای شش نمایه، نامها، جایها، کتابها، مشاغل و مناصب و سلسلهها، فرقهها، قبایل، گروهها و نمایه اصطلاحات دیوانی و مدنی است. این کتاب با شماره بازیابی 45ب45ف/952DSR در کتابخانه ایرانشناسی مجلس شورای اسلامی موجود است.
سکینه مرادی
کتابخانه ایرانشناسی مجلس شورای اسلامی
majlislib@gmail.com