کتاب و کتابداری
[1399/02/02]
23 آوریل (4 اردیبهشت) روز جهانی کتاب و حق مولف
23 آوریل تاریخی نمادین در ادبیات جهانی است. در این روز و در سال 1616 میلادی، سروانتس، شکسپیر و اینکا گارسیلاسو دلاوگا، هر سه از مشاهیر ادبیات جهان، درگذشتند. همچنین این تاریخ مصادف با تولد یا وفات بسیاری نویسندگان بزرگ دیگر نظیر موریس دروئون، هالدور لاکسنس، ولادیمیر نابوکوف، جوزف پلا و مانوئل مخیا وایخو بوده است. طبیعی است که چنین روزی در کنفرانس عمومی یونسکو که در سال 1995 در پاریس برگزار شد، به عنوان روز جهانی کتاب برگزیده شد، تا ادای احترامی به کتاب و نویسندگان و مشوقی برای درک لذت خواندن به ویژه برای جوانان باشد.

کتابها: دریچهای به جهان در دوران کووید-19
اکنون بیش از هر زمان دیگری، در شرایطی که بیشتر مدارس در جهان تعطیل هستند و مردم برای گذران وقت خود خارج از منازل محدودیت بیشتری دارند، کتابها میتوانند برای غلبه بر انزوا، تقویت پیوند میان مردم، گسترش افقهای فکری و در عین حال برانگیختن اندیشه و خلاقیت به انسانها کمک کنند.
اکنون فرصت بزرگداشت اهمیت خواندن، کمک به رشد عادت مطالعه در کودکان، ترویج عشق به ادبیات و وارد کردن عادت به مطالعه در دنیای کار است.
کوالالامپور مالزی، پایتخت جهانی کتاب در سال 2020
هر ساله، یونسکو و دیگر سازمانهای بینالمللی که نماینده سه بخش اصلی صنعت کتاب- یعنی ناشران، کتابفروشان و کتابخانهها- هستند، پایتخت جهانی کتاب را برای یک دوره یکساله انتخاب میکنند. شهر کوالالامپور مالزی به این علت انتخاب شد که تمرکزی قوی بر آموزش فراگیر، توسعه جوامع دانش بنیان و دسترسپذیر بودن مطالعه برای تمام اقشار و مردم شهر دارد.
شعار برنامه امسال پایتخت جهانی کتاب "مراقبت از طریق مطالعه" بر چهار محور موضوعی تمرکز دارد: خواندن در تمام اشکال آن، توسعه زیرساختهای صنعت کتاب، فراگیر بودن و دسترسی دیجیتال و توانمندسازی کودکان از طریق مطالعه. از میان رویدادها و اقدامات پیش رو میتوان به ساخت یک شهر کتاب در شهر کوالالامپور، ایجاد یک کمپین مطالعاتی برای آموزش به شاغلین در سفرهای بین شهری، بهبود خدمات دیجیتال و دسترسپذیری کتابخانه ملی مالزی برای افراد ناتوان و معلول و خدمات جدید دیجتیال برای کتابخانههای مناطق فقیر نشین کوالالامپور اشاره کرد.

بزرگداشت روز جهانی کتاب و حق مولف
از طریق خواندن و با بزرگداشت روز جهانی کتاب، میتوانیم ارتباط خود را با سایر انسانها با وجود فاصلهها تقویت کنیم. قدرت تخیل به ما امکان میدهد که سفر کنیم. با ایجاد حس ارتباط از طریق به اشتراک گذاشتن نقل قولها، اشعار و سایر منابع خواندنی که نمادی از جایگاه و قدرت کتاب هستند، مردم از اقصی نقاط جهان با یکدیگر پیوند یافته و به رفع احساس تنهایی یکدیگر کمک میکنند.
در چنین شرایطی از تمام دانشآموزان، معلمان، افراد علاقهمند به مطالعه و نیز صنعت کتاب و خدمات کتابداری در سراسر جهان دعوت میشود دیدگاه و اشتیاق خود به خواندن را با دیگران به اشتراک بگذارند.
تهیه و ترجمه: مرکز اسناد کتابخانه مجلس شورای اسلامی