مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی
[1399/08/29]
19 نوامبر (29 آبان) روز جهانی فلسفه
فلسفه مطالعه ماهیت حقیقت و وجود، آنچه قابلیت شناخت دارد و رفتار درست و نادرست است. این کلمه ریشه در کلمۀ یونانی phílosophía به معنای عشق به خرد دارد. فلسفه یکی از مهمترین حوزههای اندیشه بشری است و به دنبال درک معنای واقعی زندگی است.
در سال 2002 میلادی سومین پنجشنبه از ماه نوامبر از طرف سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) به عنوان روز جهانی فلسفه معرفی شد که اهداف ذیل را دنبال میکرد:
تجدید التزام به فلسفه در سطح ملی، ناحیهای، منطقهای و بینالمللی و ارتقای آگاهی بیشتر در سطح بینالمللی درباره نیاز به تامل فلسفی آزاد، نقادانه و مسئولانه
پرورش تحلیل، پژوهش و مطالعه فلسلفی درباره مهمترین موضوعات معاصر، برای پاسخگویی کارآمدتر به چالشهایی که پیش روی بشر امروزی قرار دارند.
افزایش آگاهی عمومی درباره اهمیت فلسفه و کاربرد حائز اهمیت آن در انتخابهایی که در اثر جهانی سازی یا ورود به مدرنیته پیش روی بسیاری از جوامع قرار گرفته است.
ارزیابی وضعیت آموزش فلسفه در جهان، با تاکید ویژه بر عدم دسترسی برابر
تاکید بر اهمیت فراگیر شدن آموزش فلسفه برای نسلهای آینده
چرا روز جهانی فلسفه؟
بسیاری از متفکران "شگفتی" را ریشه فلسفه دانستهاند. در حقیقت فلسفه از گرایش طبیعی انسان به شگفتی از خود و جهانی که در آن زندگی میکند نشات میگیرد.
این حوزه که خود را به عنوان گونهای از "خرد" میشناسد، به ما میآموزد که به خاطر خود تفکر، به تفکر کردن بپردازیم، که پیوسته حقایق را مورد سوال قرار دهیم، به ارزیابی فرضیهها بپردازیم و به دنبال نتایج باشیم.
برای قرنها در هر فرهنگی، فلسفه منشا ایجاد مفاهیم، ایدهها و تحلیلها بوده و از این طریق مبنای تفکر انتقادی، مستقل و خلاق را فراهم آورده است.
روز جهانی فلسلفه فرصتی برای گرامیداشت تاملات فلسفی و تشویق مردم سراسر جهان برای به اشتراک گذاشتن میراث فلسفی با یکدیگر است.
سازمان یونسکو عقده دارد فلسفه، بنیانهای معنایی اصول و ارزشهایی را فراهم میکند که صلح، دموکراسی، حقوق بشر، عدالت و برابری را شکل میدهند. فلسفه به تحکیم این مبانی معتبر برای همزیستی مسالمتآمیز کمک میکند.
روز جهانی فلسفه در سال 2020
در روز جهانی فلسفه در سال 2020 از مردم جهان خواسته میشود که درباره معنای بحران فراگیر کنونی به تامل بپردازند و به اهمیت این موضوع تاکید میشود که توسل به اندیشهورزی فلسلفی تا چه اندازه میتواند در مواجهه و عبور از بحرانها و اتفاقات پیش روی ما موثر باشد.
بحران سلامتی کووید-19 جنبههای مختلفی از جوامع ما را زیر سوال برده است. در این راستا، فلسفه با تشویق به اندیشدن نقادانه به مشکلاتی که وجود داشته اند، اما به دلیل شیوع این بیماری به اوج شرایط تنشزایی خود وارد شدهاند، به ما کمک میکند گامهای لازم برای حرکت به سمت بهبود را برداریم.
برگرفته از:
World Philosophy Day | United Nations

