گزارشی از مرکز اسناد کتابخانه مجلس؛
[1398/07/21]
معرفی گزیدهای از اسناد سازمان ملل کتابخانه مجلس شورای اسلامی (بخش سیام)
ترجمه و تنظیم: شقایق غنیان (کارشناس اسناد کتابخانه مجلس)
کتابخانۀ مجلس به عنوان کتابخانۀ واسپاری سازمان ملل متحد، از ماه مه سال 1948، انتشارات و اسناد این سازمان را دریافت میکند و تنها مرکزی در ایران است که منابع را به سه زبان رسمی انگلیسی، عربی و فرانسه در اختیار دارد.
بخش اسناد سازمان ملل مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، تلاش میکند تا جدیدترین گزارشها و انتشارات سازمان ملل متحد را از طریق وبسایت کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی معرفی نموده، در اختیار مخاطبان و پژوهشگران قرار دهد. بخش پیشین این معرفیها را میتوانید در بخش بیستونهم بخوانید.
ایجاد یک آیندۀ غذایی پایدار: فهرستی از راهکارها برای تغذیۀ نزدیک به 10 میلیارد نفر جمعیت تا سال 2050
گزارش نهایی منابع جهانی- ژوئیۀ 2019
جهان نیاز فوری به تغییر رویههای تولید و مصرف مواد غذایی دارد. در دهههای آینده نظام کشاورزی جهانی باید بتواند راههایی برای تأمین نیازهای مبرم اما رقابتی فراهم کند. کشاورزان باید بتوانند غذای کافی برای جمعیتی که تخمین زده میشود تا سال 2050 به 10 میلیارد نفر برسند، فراهم کنند. در شرایطی که نزدیک به دو میلیارد نفر از مردم جهان در مشاغل کشاورزی فعال هستند، این بخش باید همچنان به عنوان موتور محرکه توسعۀ اقتصادی و اجتماعی فراگیر عمل کرده به کاهش فقر کمک کند.
در عین حال لازم است کشاورزی موضع خود را نسبت به محیط زیست مشخص کند. تأثیرات کشاورزی بر کرۀ زمین زیاد و رو به رشد است. در حال حاضر تولید غذا به قیمت فرسایش خاک، کمبود آب و تأثیرات منفی بر تغییرات اقلیمی، صورت میگیرد.
با رشد جهانی جمعیت و افزایش درآمدها در جهان در حال توسعه، پیشبینی میشود تقاضا برای غذا به طور کلی تا بیش از 50 درصد و تقاضا برای محصولات غذایی دامی تا نزدیک به 70 درصد افزایش یابد. با این حال حتی امروز، میلیونها نفر از مردم جهان به دلیل عدم پاسخگویی نظامهای کشاورزی محلی برای تأمین غذای کافی، از سوء تغذیه رنج میبرند و عوامل اقتصادی مانع از توزیع عادلانۀ محصولات غذایی موجود است.
گزارش منابع جهانی با عنوان "ایجاد یک آیندۀ غذایی پایدار" نتیجۀ همکاری چندساله میان مؤسسۀ منابع جهانی، گروه بانک جهانی، برنامۀ محیط زیست سازمان ملل متحد، برنامۀ توسعۀ سازمان ملل متحد، مرکز همکاریهای بینالمللی انجمن پژوهشهای کشاورزی برای توسعه و مؤسسۀ ملی تحقیقات کشاورزی فرانسه است که به سه چالش خاص پیش روز نظام جهانی غذا میپردازد:
- تأمین غذا: اگر رویههای مصرف مواد غذایی مطابق با پیشبینیهای کنونی ادامه پیدا کند، لازم خواهد بود که تولید غذا در جهان بیش از 50 درصد تا سال 2050 افزایش یابد تا بتوان نیازهای نزدیک به 10 میلیارد جمعیت زمین را تأمین نمود.
- کاربری ارضی: برای حفاظت از زیستبومهای طبیعی که امری حیاتی در حفظ تنوع زیستی و کاهش تغییرات اقلیمی هستند، تولید بیشتر مواد غذایی نباید به قیمت توسعۀ زمینهای کشاورزی و دستدرازی به محیط زیست صورت گیرد. اگر اقدامی در این زمینه صورت نگیرد، پیشبینی میشود تا سال 2050 میلادی، زمینهای کشاورزی و مراتع تا 600 میلیون هکتار افزایش پیدا کنند.
- تولید گازهای گلخانهای. بخش کشاورزی تا کنون، جز در مورد تأمین منابع بالقوه برای ترکیب کربن در خاک، برای کاهش تولید گازهای گلخانهای مورد توجه اساسی قرار نگرفته است. با این حال کشاورزی نیز یکی از منابع قابل توجه و در حال رشد تولید و انتشار گازهای گلخانهای است. اگر بخواهیم بخش کشاورزی نیز به سهم عادلانۀ خود در تولید مجاز گازهای گلخانهای در جهان محدود شود، در شرایطی که گرمایش جهانی تا دو درجۀ سلسیوس برسد، بخش کشاورزی باید تأمین 50 درصدی افزایش تقاضا برای مواد غذایی را با کاهش دو-سوم از تولید گازهای گلخانهای نسبت به سال 2010 میلادی همراه کند. چنانچه بخواهیم افزایش گرمایش زمین کمتر از یک و نیم درجه را تجربه کنیم، کاهش تولید گازهای گلخانهای باید از طریق احیای جنگلها در حداقل 585 میلیون هکتار از زمینهای کشاورزی محقق شود که راه حل آن افزایش بهرهوری در تولید محصولات کشاورزی و کاهش تقاضا است.
رویارویی با این چالشها بسیار دشوار خواهد بود اما این گزارش فهرستی 22 موردی از راهکارها را پیشنهاد میدهد که میتوانند یک آیندۀ پایدار غذایی را محقق کنند. این راهکارها هم در زمینۀ معیارهای تأمین و هم معیارهای تقاضا برای غذا هستند: ما باید غذای بیشتری تولید کنیم، اما باید متقابلاً نرخ رشد تقاضا به ویژه برای محصولاتی را که نیاز به منابع زیادی برای تولید دارند (مانند گوشت) کاهش دهیم.
.jpg)
متن کامل این گزارش به پیوست قابل مطالعه است.