گزارشی از مرکز اسناد کتابخانه مجلس؛
[1398/07/14]
معرفی گزیدهای از اسناد سازمان ملل کتابخانه مجلس شورای اسلامی (بخش بیستوهشتم)
ترجمه و تنظیم: شقایق غنیان (کارشناس اشاعه اطلاعات اسناد کتابخانه مجلس)
کتابخانۀ مجلس به عنوان کتابخانۀ واسپاری سازمان ملل متحد، از ماه مه سال 1948، انتشارات و اسناد این سازمان را دریافت میکند و تنها مرکزی در ایران است که منابع را به سه زبان رسمی انگلیسی، عربی و فرانسه در اختیار دارد.
بخش اسناد سازمان ملل مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، تلاش میکند تا جدیدترین گزارشها و انتشارات سازمان ملل متحد را از طریق وبسایت کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی معرفی نموده، در اختیار مخاطبان و پژوهشگران قرار دهد. بخش پیشین این معرفیها را میتوانید در بخش بیستوهفتم بخوانید.
پیشرفت زنان جهان 2019-2020: خانوادهها در جهان در حال تغییر
نهاد زنان سازمان ملل متحد (2019) UN-WOMEN
جهان به سرعت در حال تغییر است و خانوادهها و نقش زنان و دختران در آنها نیز از این تغییرات مستثنی نیستند. امروزه شکل "استانداردی" از خانواده وجود ندارد، همانگونه که تا کنون وجود نداشته است. برای آن که قوانین و سیاستگذاریها از خانوادهها حمایت کرده نیازهای اعضای خانواده را تأمین کنند، نیاز به تهیه و بررسی ارزیابی از پیشرفت زنان جهان است تا مقیاس و دامنۀ تغییرات در زندگی خانوادگی مشخص شده و از نتایج آن برای دستیابی به برابری جنسیتی و تقویت جایگاه زنان استفاده شود.
این گزارش با گردآوری بهترین دادههای قابل دسترس از سراسر جهان، برنامه کاری جامعی برای نقشآفرینان اصلی در سیاستگذاری در این حوزه، از جمله دولتهای ملی و سازمانهای بینالمللی ارائه میدهد تا شاهد عینیت یافتن حقوق زنان و دختران بدون توجه به نوع خانوادهای که در آن زندگی میکنند باشیم.
شاخصهای متعددی نشان میداد که امروزه زنان تأثیرگذاری و قدرت اظهار نظر رو به رشدی در خانوادهها دارند. افزایش سن ازدواج، پذیرش بیشتر اجتماعی و قانونی انواع روابط عاطفی، کاهش نرخ تولد با افزایش آگاهی و انتخاب زنان برای بچهدار شدن و افزایش استقلال اقتصادی زنان همگی نمونههایی از این شاخصها هستند.
این تحولات خود هم دلیل و هم نتیجۀ تغییرات جمعیتشناختی در مقیاس وسیع، تحول چشمگیر در دسترسی زنان و دختران به آموزش و اشتغال، تغییر در هنجارها و ایدهآلها، اصلاحات قانونی و حقوقی و ... هستند که اغلب از فعالیتهای ناشی از حمایت از حقوق زنان بهدست آمدهاند.
خانواده سنگ بنای اصلی اجتماع است که بدون آن جوامع و اقتصادها نمیتوانند عملکرد درستی داشته باشند. از طریق خانواده است که افراد منابع، مسکن و درآمد خود را با یکدیگر به اشتراک میگذارند، از افراد بیمار و ناتوان حمایت و نگهداری میکنند و نسل بعدی را پرورش میدهند. خانواده میتواند کانون عشق و مهربانی بوده و محور ایجاد احساس هویت و تعلق برای هر یک از اعضا باشد.
با این حال هنوز در خانوادهها زنان و دختران مورد خشونت و تبعیض زیادی واقع میشوند. تقریباً یک زن از هر سه زن در جهان در طول زندگی خود مورد خشونت و تعرض فیزیکی و جنسی از جانب شریک زندگی یا محارم خود قرار میگیرند. در برخی کشورها دختران حقی از ارث و میراث خانواده ندارند. در بسیاری دیگر از کشورها زنان مطابق با قانون باید از همسر خود اطاعت کرده حق اظهار نظر و تصمیمگیری از آنها گرفته میشود. شناخت این تناقض در فضای خانواده برای زنان و دختران، موضوع اصلی گزارش حضار است.
نابرابری، تبعیض و محرومیتی که زنان و دختران در خانواده و روابط خود با آن مواجه هستند نه طبیعی است و نه اجتنابناپذیر. در نتیجه چالش ضروری برای سیاستگذاران، فعالان حقوقی و تمام مردم، تبدیل خانواده به مکانی است که در آن برابری و عدالت حاکم بوده زنان و دختران در آن بتوانند حق تصمیمگیری و اظهار نظر داشته باشند و از امنیت اقتصادی و فیزیکی برخوردار باشند.
اطمینان از حاکمیت برابری و عدم تبعیض در خانوادهها برای دستیابی به آرمانهای توسعۀ پایدار ضروری است. آرمان پنجم توسعۀ پایدار، برابری جنسیتی و توانمندسازی همه زنان و دختران را مورد توجه قرار میدهد، از جمله: تقاضا برای منسوخ شدن خشونت و اقدامات آسیبزننده؛ اطمینان از دسترسی زنان به منابع اقتصادی، از جمله از طریق حقوق برابری در ارث و برابری در قوانین خانواده؛ و ارتقاء مسئولت مشترک برای انجام خدمات مراقبتی بدون دستمزد و کار در خانه که به صورت نامتوازن بر دوش زنان قرار داده شده است.
به منظور تحقق آرمان سوم توسعۀ پایدار (تضمین زندگی سالم و ترویج رفاه برای همه در همه گروه های سنی) زنان باید به خدمات بهداشت باروری و تنظیم خانواده دسترسی داشته باشند. برای تحقق آرمان چهارم توسعۀ پایدار (تضمین آموزش با کیفیت برابر و ترویج فرصت های یادگیری مادام العمر برای همه) دختران باید بتوانند حق تعویق ازدواج و اتمام دوران تحصیل خود را داشته باشند. "ترویج رشد اقتصادی پایدار و فراگیر، اشتغال کامل و بهره ور و مناسب برای" به عنوان آرمان هشتم توسعۀ پایدار ایجاب میکند که با وضع سیاستهای حمایت از خانواده و مقررات محیط کار، به ویژه این امکان برای زنان و مردان به صورت مشترک فراهم شود تا خدمات مراقبتی از خانواده و فرزندان را با دریافت حقوق و دستمزد به انجام رسانند.
همه گزارش جدید پیشرفت جهانی زنان 2019-2020، به ارزیابی خانوادههای امروز در بستر مسائل اقتصادی، جمعیت شناختی، سیاسی و اجتماعی پرداخته و دادههایی در این زمینه را در سطح جهانی، منطقهای و ملی ارائه کرده است. همچنین به تحلیل موضوعات کلیدی مانند قوانین خانواده، اشتغال، کار مراقبتی بدون دستمزد، خشونت علیه زنان، خانواده و مهاجرت پرداخته شده است.
.jpg)
متن کامل این گزارش به پیوست قابل مطالعه است.