معرفی کتاب؛
[1398/05/20]
فلسفه دین افلاطونی
فلسفه دین افلاطونی، از دیدگاه فلاسفه متافیزیک به موضوع دین در نظر افلاطون نگاه میکند.
دانیل دامبروفسکی، استاد دانشگاه سیاتل آمریکاست و تا کنون بیش از ۲۰ کتاب و ۱۷۰ مقاله نوشته است، این استاد نظریهپرداز در الهیات و فلسفه تخصص دارد و شاخه پژوهشی او به طور ویژه، فلسفه کلاسیک بوده است.
کتاب فلسفه دین افلاطونی، ترجمهای از A Platonic philosophy of religion به قلم این استاد است که در سال ۲۰۰۵ در دانشگاه نیویورک منتشر شده است.
این کتاب در ۶ فصل با یک مقدمه بلند نوشته شده که در این مقدمه کتاب را پاسخی به یک پرسش اجتنابناپذیر میداند که دیگر چه چیزی درباره افلاطون بررسی نشده است؟ و نتیجه میگیرد آرای فیلسوفان متافیزیک یا فیلسوفان پویشی، درباره افلاطون بررسی نشده است و این کتاب را تلاشی برای این بررسی میخواند و معتقد است غفلت از دیدگاه متافیزیکی افلاطون درباره خدا رویکرد فلسفه دین معاصر بر مبنای افلاطون را تضعیف میکند.
عنوان فصلهای مختلف این کتاب، نخست: جدی گرفتن نفس جهانی، دوم: هستی قدرت است، سوم: مثل به مثابه اموری در پویش نفسانی الهی، چهارم، خداباوری دو قطبی، پنجم: براهین اثبات وجود خدا، ششم و آخر: تشبه به خدا، است.
دامبروفسکی در فصل ششم به اثبات این نکته میپردازد که غایت حیات انسانی از دید افلاطون شبیه شدن به خداست و در اثبات آن مینگارد: «آموزه تشبه به خدا عبارت از اذعان به این است که عقل الهیترین بخش وجود ماست و خدا همان عقل یا امر الهی در درون ماست. با این حال ما برای عقلانی بودن باید آن جا که ممکن است سعی کنیم الگوهای فکری جهان را اتخاذ کنیم.»
فلسفه دین افلاطونی، در ۲۱۶ صفحه با ترجمه علیرضا حسن پور و طیبه حجتزاده، توسط نشر ققنوس به چاپ رسیده است.
منبع: ایرنا