معرفی گزیدهای از اسناد سازمان ملل کتابخانه مجلس (بخش سیودوم)
[1398/08/04]
گزارش سازمان ملل از فجایع طبیعی در منطقۀ آسیا-اقیانوسیه 2019
ترجمه و تنظیم: شقایق غنیان (کارشناس اسناد کتابخانه مجلس)
کتابخانۀ مجلس به عنوان کتابخانۀ واسپاری سازمان ملل متحد، از ماه مه سال 1948، انتشارات و اسناد این سازمان را دریافت میکند و تنها مرکزی در ایران است که منابع را به سه زبان رسمی انگلیسی، عربی و فرانسه در اختیار دارد.
بخش اسناد سازمان ملل مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، تلاش میکند تا جدیدترین گزارشها و انتشارات سازمان ملل متحد را از طریق وبسایت کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی معرفی نموده، در اختیار مخاطبان و پژوهشگران قرار دهد. بخش پیشین این معرفیها را میتوانید در بخش سیویکم بخوانید.
گزارش فجایع طبیعی در منطقۀ آسیا-اقیانوسیه 2019
کمیسیون اقتصادی و اجتماعی ملل متحد برای منطقه آسیا و اقیانوسیه (ESCAP)
منطقۀ آسیا و اقیانوسیه با طیف هولناکی از خطرات طبیعی روبرو است. در واقع بسیاری از کشورها ممکن است به نقطهای برسند که خطر فجایع نشأت گرفته از تغییرات اقلیمی از توان آنها برای واکنش و پاسخگویی بالاتر باشد.
گزارش فجایع طبیعی منطقۀ آسیا و اقیانوسیه 2019 نشان میدهد که چگونه این فجایع دارای پیوند نزدیکی با نابرابری و فقر هستند که هر یک دیگری را تقویت کرده و چرخۀ آسیبزایی ایجاد میکنند. این گزارش آسیبها و زیانهای ناشی از فجایع را ارزیابی کرده و تخمین میزند که چه میزان سرمایهگذاری برای کنترل خطر فجایع طبیعی لازم است. این گزارش آثار و تبعات منفی فجایع طبیعی را بر اقتصاد منطقه نشان داده و مشخص میکند که چه سرمایهگذاریهایی بیشترین تغییر را ایجاد خواهند کرد.
هرچند این سرمایهگذاریها نیاز به صرف بودجۀ اضافی دارند، در مقایسه با میزان ضرر ناشی از فجایع طبیعی هزینۀ چندانی نیستند. همچنین این گزارش تشریح میکند که چگونه کشورها میتوانند از طریق اجرای یک طرح جامع تأمین مالی و سیاستگذاری برای پاسخگویی مشترک به معضلات فقر، نابرابری و خطر فجایع طبیعی، میزان اثربخشی سرمایهگذاری خود را افزایش دهند. نمونههای منطقهای ارائه شده در این گزارش نشان میدهد چگونه سیاستهای اجتماعی مبتنی بر کنترل خطر فجایع توانستهاند پیوند میان فقر، نابرابری و فجایع طبیعی را از میان بردارند. همچنین فناوریهای نوین مانند کلان داده (Big Data) و هویت دیجیتال میتوانند کمک کنند تا فقیرترین و آسیبپذیرترین گروههای اجتماعی نیز در سیاستگذاریهای مداخلۀ دولت در نظر گرفته شوند.
در نهایت این گزارش استدلال میکند که هر کشوری باید با توجه به شرایط خود به سرمایهگذاری اقدام کند اما لازم است زمینههای همکاری بالقوۀ منطقهای برای کار مشترک مد نظر قرار گیرند. بسیاری از فجایع منطقهای به خارج از مرزهای یک کشور گسترش پیدا میکنند. برای مثال طوفانهای شن میتوانند به آسانی به کشورهای همسایه برسند و بروز سیل در یک کشور یا منطقه، میتواند مناطق پایین دست را در معرض خطر قرار دهد. این نمونهها اهمیت همکاریهای منطقهای را هم در زمینۀ دیدهبانی و ارزیابی فجایع طبیعی و هم اقدامات مشترک برای واکنش فرا مرزی به این رویدادها را نشان میدهد. برای مثال مشارکت میان کمیسیون اقتصادی و اجتماعی ملل متحد برای منطقه آسیا و اقیانوسیه (ESCAP) و انجمن ملل آسیای جنوبی شرقی (ASEAN) سبب بسیج امکانات کشورهای عضو برای توسعۀ استراتژی آسهآن در مقابله با خشکسالی و حفاظت از جوامع فقیر و پرورش جوامع هماهنگ شده است.
.jpg)
متن کامل این گزارش به پیوست قابل مطالعه است.