معرفی گزیدهای از اسناد سازمان ملل کتابخانه مجلس (بخش چهل و یکم)
[1398/10/18]
شهرهای هوشمند: شکل دادن به جامعۀ 2030
ترجمه و تنظیم: شقایق غنیان (کارشناس اسناد کتابخانه مجلس)
کتابخانۀ مجلس به عنوان کتابخانۀ واسپاری سازمان ملل متحد، از ماه مه سال 1948، انتشارات و اسناد این سازمان را دریافت میکند و تنها مرکزی در ایران است که منابع را به سه زبان رسمی انگلیسی، عربی و فرانسه در اختیار دارد.
بخش اسناد سازمان ملل مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، تلاش میکند تا جدیدترین گزارشها و انتشارات سازمان ملل متحد را از طریق وبسایت کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی معرفی نموده، در اختیار مخاطبان و پژوهشگران قرار دهد. بخش پیشین این معرفیها را میتوانید در بخش چهلم بخوانید.
شهرهای هوشمند: شکل دادن به جامعۀ 2030
ناشر: سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو)
نویسنده: ،Bernard Cathelat سال انتشار: 2019
پیشبینیها نشان میدهد دو سوم از جمعیت جهان تا سال 2050 میلادی در شهرها ساکن خواهند بود. این در حالی است که بسیاری از چالشهای دشوار دوران ما از شهرها ظهور یافتهاند. پاسخگویی به مشکلات فزایندهای نظیر رشد نابرابری، فقر و تبعیض، تخریب محیط زیست، استفاده ناپایدار از منابع آب و انرژی و خطر بلایای طبیعی و متاثر از فعالیتهای انسانی، ضرورت مشارکت شهرها را میطلبد.
سازمان یونسکو، از طریق شبکۀ جهانی ارتباطات و تعهدات چندجانبه، به نهاد پیشرو در زمینۀ اجرای برنامۀ دستور کار شهری جدید (the New Urban Agenda) و برنامۀ کاری 2030 برای توسعۀ پایدار در شهرها تبدیل شده است. آرمانهای جهانی نقش محوری شهرها را در تحقق توسعۀ برابر و پایدار به رسمیت شناختهاند، همانطور که در آرمان یازدهم توسعۀ پایدار به "امن و پایدار نمودن شهرها و مکانهای اسکان بشری و مقاوم نمودن آنها در برابر حوادث به صورت فراگیر" پرداخته شده است.
یونسکو با نگاه به این آرمانهای جهانی، چشمانداز و اقدامات خود را در راستای فعالیتهای خود در زمینۀ آموزش، علوم، فرهنگ و تبادل اطلاعات گستردهتر کرده است تا به شکلگیری شهرهای آینده کمک کند. از آنجا که فناوریهای دیجیتال نقش رو به رشدی در توسعۀ جوامع و اقتصاد جهانی ایفا میکنند، بررسی دیدگاهی جامع دربارۀ توسعۀ شهری پایدار در شهرهای هوشمند و فرامتصل اهمیت زیادی دارد. این کتاب با نگاه به آخرین پروژههای احیای شهری در جهان تلاش میکند تصمیمگیرندگان محلی و شهروندان را با مدلهای مختلف شهرهای هوشمند اجرا شده در جهان و دیدگاههای اجتماعی مختلفی که این پروژهها بر مبنای آن به اجرا در آمدهاند، آشنا کند.
شهر هوشمند یک منطقه شهری است که از انواع مختلف فناوریهای الکترونیکی و سنسورهای اینترنت اشیاء برای گردآوری دادهها استفاده کرده و سپس از تحلیل این دادهها برای مدیریت داراییها و منابع عمومی و ارائۀ خدمات کارآمد استفاده میکند. این دادهها میتوانند برای نظارت و مدیریت ترافیک و سیستم حمل و نقل، نیروگاهها، شبکههای آب و فاضلاب، شناسایی جرم، سیستمهای اطلاعاتی، مدارس، کتابخانهها، بیمارستانها و دیگر خدمات اجتماعی مورد استفاده قرار گیرند.
در بخش اول این کتاب با عنوان «میراث» به تولد شهرهای هوشمند و چالشهای جدید آن پرداخته شده است.
در بخش دوم با عنوان «مطالعۀ آیندهنگرانۀ انتخابها» اهداف و رویکردهای مختلف در ایجاد شهرهای هوشمند و نیز انتخابهای موجود در زمینۀ ایجاد اکوسیستم، شکل جامعه، حاکمیت، محیط زیست، حریم خصوصی و برنامهریزی، مورد بررسی قرار گرفتهاند.
.jpg)
متن کامل این کتاب به پیوست قابل مطالعه است.