محکومیت حمله احتمالی نظامی آمریکا به اماکن فرهنگی ایران توسط نهادهای بینالمللی فرهنگی
[1398/11/07]
ایفلا به «سپر آبی بینالمللی» به منظور مخالفت با هدف قرار دادن اماکن فرهنگی ایران میپیوندد
ایفلا(فدراسیون بینالمللی انجمنها و نهادهای کتابداری)[1] نیز مانند دیگر سازمانهای بینالمللی از جمله بلو شیلد اینترنشنال(کمیته بینالمللی سپر آبی)[2]، شورای بینالمللی موزهها[3]، شورای بینالمللی ابنیهها و محوطهها[4]، یونسکو و بسیاری از مؤسسات فعال دیگر در زمینههای فرهنگی و آثار فرهنگی، نگرانی خود را درباره تهدیدات اخیر رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا در خصوص حمله به محوطههای مهم فرهنگی ایران اعلام کرد.
ایفلا عضو بنیانگذار «کمیته بینالمللی سپر آبی» است. این نهاد بینالمللی به منظور حمایت و تقویت کنوانسیون 1954 لاهه(کنوانسیون حفاظت از داراییهای فرهنگی در هنگام درگیریهای مسلحانه)، شناسایی و حفاظت از جاهای فرهنگی به هنگام وقوع درگیریهای مسلحانه ایجاد شد.
کمیته بینالمللی سپر آبی، بیانیهای در مورد حمله احتمالی به جاهای فرهنگی ایران صادر کرد. مؤسسه مذکور در این بیانیه عمیقاً نگرانی خود را نسبت به قرارگرفتن اماکن فرهنگی ایران در فهرست اهداف نظامی ترامپ رئیس جمهور آمریکا در حمله تلافیجویانه آمریکا در واکنش ایران به کشتهشدن ژنرال قاسم سلیمانی ابراز نمود.
هدف قرار دادن عامدانه اماکن فرهنگی و مذهبی (که جزء اهداف نظامی قانونی و مشروع محسوب نمیشوند و ضرورت و الزام نظامی هم برای انهدام آنها وجود ندارد)، به طور مشخص و تحت هر شرایطی در حقوق بشردوستانه بینالمللی ممنوع است.
ایفلا به طور کامل از فراخوان بلو شیلد اینترنشنال برای رفع هرگونه تهدید علیه میراث فرهنگی ایران حمایت میکند و به جامعه جهانی در تأیید و تأکید بر اهمیت حیاتی حمایت و حفاظت از داراییهای فرهنگی در هنگام وقوع درگیریهای مسلحانه میپیوندد.
منبع: ایفلا
تاریخ انتشار روی سایت ایفلا: 9 ژانویه 2020(19 دی 1398)
ترجمه: مجید سائلی
majsaeli@yahoo.com
ترجمه فارسی بیانیه کمیته بینالمللی سپر آبی
کمیته بینالمللی سپر آبی[1] با نگرانی شدید، بیانات اخیر رئیس جمهور ایالات متحدهی آمریکا پیرامون هدفگذاری اماکن فرهنگی ایران در صورت واکنش ایران به قتل (ترور) سپهبد (شهید) قاسم سلیمانی را بیان میدارد.
هدف عمد قرار دادن اماکن فرهنگی و مذهبی (که اهداف مشروع نظامی نیستند و هیچ الزام ضروری نظامی ندارند)، به ویژه در حقوق بشردوستانهی بینالمللی تحت هر شرایطی و به طور برجسته در «کنوانسیون حفاظت از داراییهای فرهنگی در بروز درگیری مسلحانه» کنوانسیون 1954لاهه و پروتکل ثانویه آن در 1999 ممنوع به شمار میآید. این کنوانسیون در سال 2009 توسط ایالات متحده آمریکا به تصویب رسید. حفاظت از داراییهای فرهنگی همچنین بخشی جداییناپذیر از پروتکل الحاقی اول 1977 به کنواسیونهای 1949ژنو ( ماده 53 و 85 (بند 4 مورد د))[2]، اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی 1998 رم ( ماده 8 (بند 2 مورد ب زیربخش 9) و ماده 8 (بند 2 مورد ث زیربخش ۴))[3] و قطعنامه 2347 شورای امنیت ملل متحد است. حفاظت از داراییهای فرهنگی در زمان وقوع درگیری مسلحانه، یک قانون بینالمللی مرسوم و بدیهی تلقی میگردد.
موقعیت کنونی از آنرو حیرتآور و مایهی تاسف مضاعف است که ایالات متحده آمریکا نخستین کشوری بود که در خلال جنگهای داخلی آمریکا در 1863 از طریق کد لیبر[4]، حفاظت از داراییهای فرهنگی به هنگام روی دادن درگیریهای مسلحانه را ارج نهاد.
اخیراً نیز اشخاصی به علت جنایت علیه داراییهای فرهنگی توسط دادگاه جنایی بینالمللی یوگوسالاوی سابق، مجرم شناخته شده و به حبس محکوم شدند؛ در سال 2016 نیز آقای المهدی، عضو گروه افراطگرای انصارالدین به علت تخریب 9 مقبره و مسجد در تیمبوکتو در کشور مالی از طرف دیوان کیفری بینالملل بنابر اساسنامه رم به 9 سال حبس و پرداخت 7/2 میلیون یورو جریمه نقدی محکوم شد.
اگر ایالات متحده بالاخص با توجه به رهبری تاریخیاش، به فهرست مسئولان تخریب عمدی، از پیش حسابشده و غیرقانونی میراث فرهنگی افزوده شود، مایهی تضعیف شدید حقوق بشردوستانهی بینالمللی و تنزل چشمگیر جامعه بینالمللی خواهد بود.
ما از رئیس جمهور خواستاریم تا با حذف هر گونه مکان فرهنگی از فهرست اهدافش، ایالات متحده آمریکا را از ارتکاب به جنایت جنگی باز داشته و تهدید علیه اماکن فرهنگی در ایران را به هر طریقی متوقف نماید.
لطفا برای دریافت اطلاعات بیشتر با آدرس الکترونیکی زیر در تماس باشید:
پروفسور پیتر جی استون، معاون رئیس، کمیته بینالمللی سپر آبی
[1] کمیته بینالمللی سپر آبی یک سازمان مردمنهاد (اِنجیاو) بوده که تحت قانون هلند بنیان نهاده شده است. این کمیته در راستای ماموریت خود برای حفاظت از داراییهای فرهنگی جهان، پیرامون حفاظت از داراییهای فرهنگی به هنگام درگیری مسلحانه به رایزنی با یونسکو میپردازد؛ پیگیری حفاظت از میراث فرهنگی و طبیعی، ملموس و ناملموس (معنوی) در صورت بروز درگیریهای مسلحانه، فجایع طبیعی یا بشری (ساخته دست بشر) نیز از وظایف این کمیته میباشد. به این آدرس مراجعه شود: https://theblueshield.org/
[2] arts 53 and 85(4)(d)
[3] arts 8(2)(b)(ix) and 8(2)(e)(iv)
[4] کد لیبر: فرمان رسمی نظامی 100، دستورالعملهای فرماندهی ارتشهای ایالات متحده در میدان نبرد؛ به این آدرس مراجعه شود:
https://uscbs.org/1863-lieber-code.html
[1]. The International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA)
[2]. Blue Shield International
[3]. International Council of Museums(ICOM)
[4] . International Council on Monuments and Sites(ICOMOS)