میثم رضایی مهوار- کارشناس موزه داری
نقش برجسته فلزی
1378 هجری شمسی
40*2 میلیمتر
شماره 681 موزه مجلس شورای اسلامی
یکی ازنشانهای اهدایی پارلمان آلمان که در سال 1378 به مجلس شورای اسلامی هدیه شده، مدالیون مدور نقرهای رنگ است که به شیوه نقش برجسته فلزی ساخته شده که در یک روی آن نمای ساختمان پارلمان آلمان تصویر شده و در طرف دیگرش نشان پارلمان(بوندستاگ) را نمایش میدهد.
ساختمان رایشتاگ محل تشکیل پارلمان آلمان از سال 1894 تا 1933 بود، ساخت این بنا پس از اتحاد آلمان در سال 1871 آغاز شد. پیش از آن مجلس در ساختمانهای کوچک دیگری مستقر بود ، اما در سال 1872 یک مسابقه معماری با 103 معمار شرکت کننده انجام شد. برای ساختن یک ساختمان جدید کمیته پارلمان پس از بررسی خود میدان Platz der Republik در برلین را توصیه کرد که بدلیل وجود کاخ یکی از اشراف لهستانی-پروسی ، ده سال ساخت آن به تاخیر افتاد تا اینکه پس از مذاکرات طولانی ، کاخ خریداری و تخریب شد و راهی برای احداث ساختمان جدید گشوده شد .
در سال 1882 ، یک مسابقه معماری دیگر برگزار شد که 200 معمار در آن شرکت داشتند. این بار برنده ، پل والوت بود که پروژه نئو باروک خود را به مرحله اجرا درآورد. مدل طراحی متاثر از سالن یادبود فیلادلفیا ( امروزه موزه هنر فیلادلفیا) بود و برخی از مجسمه های تزئینی ، نقش برجسته ها و کتیبه های آن نیز توسط اتو لوسینگ خلق شدند.
در سال 1916 کتیبه Dem Deutschen Volke به معنی: « به مردم آلمان » در بالای نمای اصلی ساختمان قرار گرفت ، درحالی که ویلهلم دوم سعی کرده بود از افزودن این کتیبه به دلیل اهمیت دموکراتیک آن جلوگیری کند. در پایان جنگ جهانی دوم در فوریه 1933 رایشتاگ به آتش کشیده شد. در زمان گزارش آتشسوزی، هیتلر خود را با اتومبیل به رایشستاگ رساند و درآنجا با هرمان گورینگ، وزیر داخلی پروس ، ملاقات کرد و وی به هیتلر گفت که «این نشانه خشم کمونیست است ! »
سرانجام در سال 1999و پس از بازسازیهای گسترده، بوندستاگ (پارلمان مرکزی آلمان فدرال ) مجدداً به این مکان بازگشت، در طرح بازسازی رایشتاگ دربرلین، در 1993 طرح معمار بزرگ معاصر نورمن فاستر به عنوان طرح برنده اعلام و اجرا شد. فاستر در طرح خود یک گنبد شیشهای به جای گنبد تخریب شده پارلمان در نظر گرفت. سازه گنبد جدید رایشتاگ از جنس کریستال میباشد که نور را به وضوح از خود عبور میدهد و در درون آن دو رامپ مارپیچ قرار دارد که به سکوی فوقانی برای تماشای مناظر توسط مردم منتهی میگردد. در این طرح سلولهای خورشیدی فتوولتاییک با 300 متر مربع مساحت بر روی بام جنوبی ساختمان برای تأمین برق به همراه پنجرههای هوشمند برای تهویه هوا در اطراف خود گنبد قرار گرفتهاند. همچنین از سوخت تجدید شونده بیوگاز برای تولید برق بدون آلودگی، که از انتشار دیاکسید کربن ممانعت میکند استفاده شده، یک نقاب متحرک در زیر گنبد شیشهای قرار دارد که حرکت آن توسط کامپیوتر تنظیم میشود و از تابش و انعکاس مستقیم نور آفتاب به داخل تالار مجلس جلوگیری میکند، با ذخیره شدن حرارت اضافی در قسمتهای مختلف ساختمان دریک مخزن طبیعی، آب گرم برای گرمایش تأمین میگردد. در هنگام شب گنبد از طریق تالار مجلس روشن میشود و به صورت گنبدی نورانی میدرخشد که نشانهای نمادین تلقی میگردد و آینههای وسط گنبد، روشنایی طبیعی و تصویر مردم به عنوان خاستگاه قدرت مجلس را به تالار نمایندگان بازتاب می دهد.
شمار نمایندگان بوندستاگ به دلیل قانون انتخاباتی آلمان متغیر است که حداقل 598 نماینده را شامل میشود. بوندستاگ قوه مقننه در سطح کل اتحادیه است که وظیفه تصویب قراردادهای بینالمللی و بودجه عمومی کشور نیز بر عهده این مجلس مرکزی است.