[1396/10/19]
بازدید رئیس سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها (سمت) از کتابخانه مجلس
حجةالاسلام و المسلمین دکتر احمد احمدی رئیس محترم سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها(سمت) و عضو شورای انقلاب فرهنگی، روز سهشنبه، 12 دی 1396 با رئیس و معاونین کتابخانه مجلس شورای اسلامی دیدار کرد.
در ابتدای این جلسه پس از خیرمقدم حجةالاسلام و المسلمین عماد ریاست کتابخانه مجلس، دکتر احمدی به بیان گزارشی کوتاه در مورد تاسیس سازمان سمت، اهداف، زمینههای فعالیت مشترک کتابخانه و بیان شمهای از فعالیتهای خود پرداخت. ایشان با اشاره به آغاز فعالیت این سازمان در سال 1363، اظهار داشت تاکنون2400 عنوان کتاب در قالب 37 گروه علمی در رشتهها و شاخههای مختلف هنر و دانش در این مرکز منتشر گردیده و این مرکز با دیگر مراکز پژوهشی در داخل و خارج کشور چون هند، روسیه، عراق و افغانستان در ارتباط است. این مرکز به طور متوسط، سالانه در حدود 300 تا 400 هزار جلد کتاب به این مراکز میفرستد و بنا بر گفته ایشان، تاکنون مجموع مجلدات چاپ شده انتشارات سمت به حدود، 400 میلیون جلد رسیده است. همچنین سازمان سمت تعدادی کتاب نیز در دست تهیه و چاپ داشته و با 140 مرکز تفاهمنامه همکاری به امضا رسانده و در حدود 310 عنوان کتاب نیز به صورت مشترک با مراکز مختلف به چاپ رسیده است. ایشان در ادامه سخنان خود با اشاره به حوزههای چاپ کتاب در اننشارات سمت، عنوان نمود کتابهایی که در سمت تهیه و چاپ میشود در سه حوزه طبقه بندی می شوند: گروه اول کتابهای درسی که برای دانشجویان و استادان دانشگاه تولید میشود. گروه دوم، کتابهای مبنایی که برای مطالعات مبنایی و تکمیلی برای همه اقشار پژوهشگران از جمله دانشجویان و دانشپژوهان منتشر میشود و گروه سوم، کتابهایی است که به صورت موردی و استثنائی تولید میگردد. وی یادآور شد این مرکز آمادگی دارد با تنظیم قرارداد با مراکز مختلف اقدام به چاپ کتاب مشترک نمایند.
در ادامه این جلسه، حجةالاسلام و المسلمین عماد ضمن ترسیم آینده فعالیتهای پژوهشی کتابخانه، همکاری و تعامل نهادهای علمی پژوهشی را با هدف تسریع در فرایند پژوهش و پاسخگویی به نیازها و صرفه جویی در منابع و افزایش بهرهوری جمعی و ملی یک ضرورت دانست و اظهار داشت به منظور دستیابی به زمینههای مشترک همکاری بایستی نسبت و رابطه میان وظایف کتابخانه و سمت را به دقت بررسی نمود و در عرصههای مشترک، برنامه اقدام مورد توافق و دارای اولویت را تعیین نمود. به عنوان گام مقدماتی و نخستین اقدام، مبادله تولیدات علمی و آثار منتشره دو دستگاه را پیشنهاد نمود. وی به سه عرصه مهم مأموریتی کتابخانه به شرح ذیل اشاره نمود: 1- گردآوری، حفظ و نگهداری منابع و اسناد کتابخانهای 2- اطلاع رسانی و اشاعه اطلاعات علمی در عرصه منابع و اسناد 3- انجام تحقیقات مورد نیز با توجه جامعه مخاطبان کتابخانه.
رئیس کتابخانه جامعه مخاطبان کتابخانه را براساس اساسنامه کتابخانه، نمایندگان مجلس و فعالان عرصه قانونگذاری، دستگاههای مهم و موثر در تقنین، استادان، دانشجویان و طلاب و پژوهشگران اعلام نمود. وی افزود هر چند فعالیت و مأموریت بخش پژوهش کتابخانه در عرصه تولید متون درسی محدود به نظر میرسد لکن در تولید متون منبع در عرصههای مختلف علوم انسانی مانند علوم سیاسی، حقوق، ادبیات، علوم اجتماعی، علوم اسلامی، ایرانشناسی، پارلمان پژوهی، اسناد و قوانین، از ظرفیت بالایی برخوردار است و این آثار میتواند مورد بهرهبرداری دانشجویان و محققان باشد.
رئیس کتابخانه در ادامه سخنان خویش به موضوع فعالیت های انجام شده در کتابخانه مجلس اشاره نمود و اظهار داشت بر طبق اقدامات صورت گرفته از سوی معاونت پژوهش، 5 گروه پژوهشی تحت عناوین «تصحیح و تحقیق نسخ خطی»، «ایرانشناسی»، «مطالعاتی پارلمانی»، «اسناد و موزه» و «اسلامشناسی» تشکیل گردیده و در حال حاضر 4 گروه اول، فعال و در حوزههای مختلف شروع به کار نموده اند.
ایشان در ادامه از تصویب دستورالعملی در خصوص حمایت علمی از پایاننامههای و رسالههای دانشگاهی در سطوح کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاهها و سطح 3 و 4 حوزه ها خبر داد که به موجب این دستورالعمل دانشجویان و طلاب از پشتیبانی علمی، ارائه خدمات و حتی در صورت احراز شرایط، از چاپ و حمایت مالی نیز برخوردار خواهند شد. ایشان همچنین با اشاره به منابع اسنادی موجود در کتابخانه، این منبع ارزشمند را منبع بسیار خوبی برای پژوهشهای تاریخی دانست و از آن به عنوان یک ظرفیت فوق العاده مطالعاتی نام برد.
حجةالاسلام عماد در پایان این جلسه از آقای دکتر احمدی به عنوان نماینده سابق مجلس شورای اسلامی خواست که تجارب و برداشتهای خود را از دوره نمایندگی خویش به رشته تحریر درآورد تا مورد استفاده نسل جوان و پژوهشگر قرار گیرد.

